Wat is een domeinnaam?

DomeinnaamDe eerste stap die je neemt wanneer je een website gaat beginnen, is het registreren van een domeinnaam, maar wat is een domein precies? Een domein of webdomein, is een online adres, en zorgt ervoor dat jij bereikbaar bent via het internet. Als je een domeinnaam registreert, word je de eigenaar van dit domein, en heb je je eerste stap gezet naar een eigen website online zetten. Met een domein kan je meer dan alleen een website online zetten. Je kan bijvoorbeeld e-mailadressen koppelen aan dit domein. Of deze laten doorwijzen naar een andere website.

Domeinextensie

Een domeinextensie is het gedeelte dat achter de punt staat (.nl). Er bestaan tegenwoordig meer dan 500 extenties, in drie soorten:

  1. Generieke extenties: .com, .org, .net
  2. Land extenties: .nl, .be, .de, .eu etc
  3. Categorie extenties: .shop, .reviews, .work etc

Welke extentie je kiest bepaal je zelf. Je kan ook meerdere domein extentie nemen, en deze naar 1 website laten verwijzen.

Domeinnaam registreren


Je kan je eigen domeinnaam simpel vastleggen. Er zit veel prijsverschil bij de providers, dus kijk eerst bij onze vergelijker, voordat je een keuze maakt. Je moet eerst controleren of je domeinnaam nog vrij is. Dit kan je doen door deze te controleren bij een domeinchecker. Je ziet dan een overzicht van de beschikbare domeinnamen met de extenties. Wanneer je één of meer domeinnamen besteld, kan je er gelijk voor kiezen een hostingpakket te nemen